Over Asparagus
Kwekerij Tarre en Smarre
de Asparagus potplanten kweker bij uitstek

Over Asparagus

De Asparagus behoort tot de familie Asparagaceae. De oorsprong van de asparagus ligt in Zuid- en Midden-Afrika. De bekendste Asparagus soort is de eetbare asparagus, de Asperge (Latijnse naam: Asparagus Officinalis). Er komen meer dan 200 verschillende soorten Asparagus voor waarvan ongeveer 10 soorten worden gebruikt in de sierteelt. Bekijk ons assortiment.

Asparagusteelt is op te spitsen in de teelt van snijgroen en potplanten. Wij maken ongeveer 10 verschillende soorten Asparagus in potmaten van 9 tot 40 cm en in hoogte van 20 cm tot 2 m. De verschillende soorten hebben verschillende groeivormen: er zijn hangende, recht opgaande, klimmende en struikvormige soorten. De klimmende soorten bieden we ook aan in grotere potten in piramide gestokte vorm.

De Asparagus is een sterke en milieuvriendelijke plant. De Asparagus planten vragen, vergeleken met andere groene planten, weinig bestrijdingsmiddelen, voeding en water. In de winter vraagt de plant ook weinig warmte waardoor het energieverbruik voor de teelt laag is.

Verzorging van de Asparagus

De Asparagus is een subtropische, niet winterharde, groene plant die houdt van een lichte maar niet te zonnige plaats. Geen fel zonlicht dus. Je kunt hem gebruiken als kamerplant, maar ook als terrasplant. In dat geval moet je hem ‘s winters wel binnen halen. Bij de verzorging van de Asparagus zijn de volgende punten van belang:

  • De plant vraagt een matige hoeveelheid water, afhankelijk van de standplaats;
  • In het voorjaar vraagt de plant wat meer water en standaard voeding;
  • Overpotten kan het best in het voorjaar of als de plant uit de pot dreigt te groeien;
  • Slechte takken of lange uitschieters kunnen gemakkelijk worden weggesnoeid door ze af te knippen boven de grond. Sommige soorten kunnen ook getopt worden waarna zij weer uitlopen.
De Asparagus-kweker

Asparagus-kweker Kees Lek weet alles van deze planten. Hij heeft vele jaren ervaring en hij kweekt zijn Asparagus met passie. Hij kan er veel over vertellen. Heb je vragen over bijvoorbeeld de verzorging van de plant, over de diverse soorten of over iets anders? Stel je vraag aan Kees. Hij zal ze maar al te graag beantwoorden!